maandag 12 maart 2012

De getuige - John Grisham

Kyle McAvoy is voorbestemd om in de voetsporen van zijn vader te treden, die advocaat is voor de gewone man. Tijdens zijn studie rechten behoort hij tot de besten van zijn jaar en wordt hij gekozen tot hoofdredacteur van The Yale Law Journal. Alles wijst erop dat voor Kyle een mooie juridische carrière in het verschiet ligt. 
Maar Kyle draagt al vijf jaar een duister geheim met zich mee. Tijdens een feestje is er iets gebeurd waar hij nooit meer aan terug wil denken. Wanneer een video-opname van het betreffende feestje in verkeerde handen valt, verandert zijn leven in een nachtmerrie. Hij wordt gedwongen te liegen, stelen, spioneren en zijn carrière op het spel te zetten. Daarbij riskeert hij niet alleen een gevangenisstraf, maar ook zijn leven...

**

Het begin van dit boek was veelbelovend, het leek erop dat we nog eens een goede ouderwetse Grisham te lezen kregen in het genre van Advocaat van de duivel.
Maar na enige tijd werd duidelijk dat het hier een flauw afkooksel betreft. Er is geen spanning aanwezig, het verhaal zakt in doordat er geen plotwendingen zijn, of toch geen die relevant zijn voor het eigenlijke verhaal. Het is een beetje een eentonig verhaal, voortdurend komen dezelfde items aan bod.
In zijn vroegere werken wist Grisham altijd een zeer interessante plot uit zijn hoed te toveren, met allerlei ingenieuze en spannende constructies. Even leek het erop dat het hier ook van dat was, maar het tegendeel is waar. De oplossing van Kyle's probleem schittert in zijn eenvoud, dat kan briljant blijken maar hier is het een regelrechte afknapper. 
En aan het einde blijf je ook nog eens onvoldaan achter, enkele punten blijven in mysterie gehuld en de afloop klopt niet met de opbouw van het verhaal, het komt de geloofwaardigheid van het boek niet ten goede.
Dankzij de schrijftalenten van Grisham is het echter toch een redelijk goed boek geworden, goed om enkele avonden te vullen, maar hij kan absoluut beter.
Eerder: De verbanning, De aanklacht 

Uitgeverij: A.W. Bruna (2009) - 351 blz.
Oorspronkelijke titel: The Associate - Vertaling: Hugo Kuipers

Geen opmerkingen: