maandag 6 februari 2012

Rot - Mo Hayder

Sally, getrouwd met een succesvolle zakenman, is een beetje een dromer. Als haar man haar verlaat voor een ander wordt zij ruw wakker geschud: plotseling heeft ze geen geld en geen werkervaring, maar wel een puberdochter die ze moet onderhouden.
Als Sally's dochter in de problemen komt, heeft ze snel geld nodig, veel geld. Ze ziet nog maar één manier om te overleven en raakt verzeild in de criminele wereld van pornografie en drugs. En dan is er opeens geen weg terug meer...

***

Mo Hayder is een meer dan geslaagde thriller schrijfster, met Rot heeft ze weer een spannend boek weten te brengen.
Aanvankelijk is het echter geen thriller, de volledige eerste helft van het boek verloopt het verhaal heel gezapig. We maken hier kennis met de verschillende personages en ze worden goed uitgewerkt. Het leest bijna als een roman.
Vanaf het tweede deel wordt het dan wel heel spannend en is er heel wat actie, Mo Hayder zoals we ze kennen, compleet met alle lugubere en degoutante beschrijvingen.
Wat betreft de plot had het verhaal beter gekund. Het was niet helemaal een samenhangend geheel, de plot leek ondergeschikt aan de beschrijvingen en de verschillende actiescènes, de middelen belangrijker als het doel als het ware. Gekunsteld is het woord dat hier bij mij opkomt. Aan het eind is het moeilijk om het overzicht te krijgen van wat er nu allemaal juist aan de hand was. Het boek leek trouwens ook niet af, het was alsof Hayder zelf niet meer wist hoe ze het einde moest recht breien. Het klopte niet en dan blijf je als lezer toch met gemengde gevoelens achter.
Desondanks heb ik het boek met veel plezier gelezen, Mo Hayder is en blijft een schrijfster van top niveau.
Eerder: Ritueel, Diep

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff (2011) - 395 blz.
Oorspronkelijke titel: Hanging Hill - Vertaling: Yolande Ligterink

Geen opmerkingen: