maandag 16 januari 2012

Kind 44 - Tom Rob Smith

Het is 1953. Al jaren houdt dictator Jozef Stalin de Sovjet-Unie in een ijzeren greep. In Stalins arbeidersparadijs is een seriemoordenaar actief die kinderen vermoordt. Maar in de Sovjet-Unie zijn zulke misdaden onmogelijk. Er bestaan alleen politieke misdaden.
Leo Demidov is een jonge, ambitieuze en toegewijde officier van de meedogenloze geheime dienst. Hij kent geen twijfels over het beleid van de communistische partij.
Maar de seriemoordenaar blijft actief en de kindermoorden gaan door. Het lijkt er zelfs op dat de moorden Demidov volgen, dat ze op de een of andere manier met hem te maken hebben. Leo beseft al snel dat hij de moordenaar van al die kinderen, wie het ook is, moet stoppen voordat hij zelf wordt vermoord.
Bij Demidov slaat de twijfel toe. Zijn vijanden binnen de muren van de Loebjanka, het hoofdkwartier van de geheime dienst, ruiken bloed en chanteren hem. Leo moet zijn loyaliteit aan de partij bewijzen, maar dat kan alleen als hij zijn vrouw Raisa verraadt.

****

Dit boek kan zich met recht een zeer originele thriller noemen, we hebben nog niet vaak een misdaadverhaal te lezen gekregen dat zich afspeelt in de Sovjet-Unie. Het verhaal is trouwens ook gebaseerd op waargebeurde feiten, in de jaren 70 en 80 was de seriemoordenaar Andrej Tsjikatilo daar aktief.
De auteur heeft zijn verhaal echter verplaatst naar het jaar 1953, er heerste toen een zeer repressief en onderdrukkend bewind, het stalinisme. Met de dood van Stalin in datzelfde jaar werd het regime iets soepeler. Deze beide elementen heeft Smith gebruikt als kapstok van zijn verhaal. De Sovjet-Unie was een maatschappij gebaseerd op angst, wantrouwen en machtswellust, je kon zomaar opgepakt, gemarteld en vermoord worden, schuldig was je altijd. Een individu was ondergeschikt, het belang van de Staat ging voor, mensen probeerden gewoon te 'overleven'.
In het eerste deel van zijn boek heeft de auteur dit hele systeem zeer overtuigend geschetst, je kreeg er gewoon de kriebels van. Ook al was hij niet altijd even expliciet, het verhaal kruipt je onder de huid, je wordt 'gepakt', zoals hij de sfeer heeft weten te grijpen en neer te pennen, subliem gewoon!
In het tweede deel van het boek komt pas de verhaallijn rond de seriemoordenaar op gang. Het onderzoek op zich stelde niet zo veel voor, maar wat het speciaal maakte was dat alles in het opperste geheim moest onderzocht worden. Leo was zijn leven niet zeker en moest naast het onderzoek opboksen tegen het stalinistische bewind, niet simpel. 
Het was een super spannend verhaal en zeer filmisch. Het was echter niet altijd even geloofwaardig, zo roept bijvoorbeeld de gedaanteverwisseling van de Leo in het eerste deel naar de Leo in het tweede toch vraagtekens op.
Maar al bij al was dit een schitterend boek, alleen al voor de sfeer in het stalinistische Rusland zou je het moeten lezen. Maar daarbuiten was het ook een zeer origineel misdaadverhaal en vooral zéér spannend.

Uitgeverij: Ambo|Anthos (2008) - 436 blz.
Oorspronkelijke titel: Child 44 - Vertaling: Irving Pardoen

Geen opmerkingen: