maandag 23 januari 2012

Het oog van de naald - Jo Claes

Max Cerulus, leraar aan het Heilig-Hartinstituut in Heverlee, wordt aangeklaagd wegens intimidatie van een leerling. De ouders van het meisje eisen een tuchtmaatregel, de directie tracht de gemoederen te bedaren, de leerkrachten reageren verdeeld. Kort daarna wordt een vrouwelijke collega dood aangetroffen in de kelders van de school.
Thomas Berg, hoofdinspecteur bij de Leuvense politie, probeert de misdaad op te lossen. Hij moet zich daarbij een weg banen door een kluwen van professionele conflicten en seksuele intriges. Wanneer een week later een tweede slachtoffer valt, wordt de zaak nog gecompliceerder.

***

Jo Claes heeft in dit boek zijn werkomgeving, het Heilig-Hartinstituut te Heverlee, als plaats van de misdaad genomen. Dat was meteen ook de reden dat ik het in eerste instantie gelezen heb.
Als ex-interne van dit instituut heb ik zeer genoten van zijn beschrijvingen, het geeft toch wel iets om je alles levendig te kunnen voorstellen, Jo Claes heeft dit schitterend gedaan, je rook het zelfs bijna. En dan de plaats van de misdaad in de keldergangen, daar komen we zelfs nog ieder jaar samen met onze klas. Het was de moeite.
Maar daarnaast heeft de auteur een goed speurdersverhaal verteld. Ik was vooral onder de indruk van het zeer hoog realiteitsgehalte zowel van de personages zelf als hun onderlinge verhoudingen. Wat ik wel miste was dat er zo goed als geen achtergrond van de personages naar voren kwam, alles was in functie van het misdaadverhaal. Dit was echter al het vierde boek in de Berg reeks en misschien is het in zijn vorige boeken al aan bod gekomen.
Tijdens het onderzoek maakt Berg ook hernieuwd kennis met een vroegere stagiaire en beginnen ze een relatie. Met de perikelen hier rond maakt Claes een uitstapje, deze neven verhaallijn brengt alleszins wat afwisseling in het verhaal.
En dan zijn er op tijd en stond nog enkele filosofische beschouwingen te bespeuren in het boek, het heeft een verruimend effect en het maakt dat het boek net dat ietsje meer krijgt.
Het oog van de naald is een aangenaam verrassend misdaadverhaal met een gecompliceerde maar goede plot en het overstijgt toch het genre door die extra's. Knap.

Uitgeverij: Houtekiet (2011) - 431 blz.

Geen opmerkingen: