maandag 21 maart 2011

Dodenakker - Sabine Thiesler

Psychologische thriller.

Op de achterflap: "Elk jaar brengen Magda en Johannes samen de zomer door in hun droomhuis in Toscane. Maar deze zomer loopt het anders: Magda reist alleen vooruit en wacht op haar man, die voor zaken naar Berlijn zou zijn. Maar Magda weet dat hij bij Carolina is, zijn minnares, en ze is niet bereid dit langer te verdragen.
Nu Johannes verraad heeft gepleegd aan haar liefde is het tijd voor wraak. Op een warme zomerochtend doodt ze hem, begraaft hem, en geeft hem op als vermist. Als kort daarna haar zwager Lukas op bezoek komt, escaleert de situatie. Lukas is verblind door zijn liefde voor Magda en ziet pas veel te laat in in welk dodelijk gevaar hij zich bevindt..."

Waar haar twee eerste boeken De kinderverzamelaar en Huis van stilte meer romans waren, kunnen we hier toch spreken van een beetje thriller. Het is echter niet helemaal zoals je het verwacht van een thriller want het boek begint met de volledige voorbereiding en uitvoering van de moord op Johannes door zijn vrouw Magda, zelfs het verbergen van het lijk wordt volledig uit de doeken gedaan.
Achteraf kom je dan via allerlei tijdsprongen te weten wie Magda is, haar relatie met Johannes en diens escapade met Carolina wordt verduidelijkt en dan zijn er nog de brieven aan haar zoon. En dan duikt er nog een ander personage op, een theater recensent die dan uiteindelijk ook zijn rol in het verhaal gaat spelen.
Zoals we gewoon zijn van Thiesler worden alle personages dus psychologisch zeer goed geduid en zijn er vele verhalen in het verhaal en zo blijf je gekluisterd aan dit boek ook al hoef je de dader helemaal niet te zoeken. Het is dus op een eigen manier toch een beetje spannend.
Het is een boek dat zeer vlot leest, het is niet moeilijk om te volgen en de verschillende verhalen waren boeiend. Toch een 'maar' hier, want naarmate je verder komt in het boek begin je toch vraagtekens te zetten bij het verloop van het verhaal en de verschillende karakters. Zeker de laatste hoofdstukken werden ineens zo ongeloofwaardig dat mijn eerste zeer goede indruk van het boek volledig teniet werd gedaan. Lukas riep de hulp in van een psychologe en die weet slechts aan de hand van wat Lukas vertelt dadelijk wat er juist aan de hand is, stelt een diagnose en reist zelfs af naar Toscane om Magda te begeleiden. Het boek gaat hiermee volledig de mist in.
Dit boek is het minste van wat ik tot nu toe gelezen heb van Sabine Thiesler en het is ondanks de goede start van het boek toch geen aanrader, zeker niet voor de thriller liefhebbers. Maar als je houdt van psychologische verhalen en je je niets aantrekt van het foute einde dan kun je deze Dodenakker zeker lezen.


Uitg. Karakter Uitgevers (2009) - 415 blz. | Oorspr. titel Die Totengräberin - vertaling Harry Naus

Geen opmerkingen: