donderdag 10 februari 2011

De val van Stone - Iain Pears

Historische roman.

Op de achterflap: "Londen 1909, John Stone valt uit een raam van zijn huis, zijn dood tegemoet. De politie denkt aan zelfmoord, maar zijn weduwe is daar niet van overtuigd en huurt de jonge journalist Matthew Braddock in om onderzoek te doen naar de mysterieuze omstandigheden rond zijn dood. Bovendien moet hij op zoek naar een kind van Stone, van wie het bestaan pas in diens testament bekend werd gemaakt.
In zijn onderzoek brengt Braddock Stones schimmige verleden tot leven. Van Londen, waar Stone met zijn enorme vermogen de financiële markten kon manipuleren, naar Parijs, waar hij de liefde van zijn leven ontmoette, en uiteindelijk naar het negentiende-eeuwse Venetië - de stad waar Stone de basis legde voor zijn immense fortuin."

Wat een speciaal boek, het begint met het einde en gaat zo terug naar het begin van het verhaal en dit in drie grote delen. Elk deel gaat gelukkig wel ongeveer vooruit in de tijd.
Het eerste deel gaat dus over het onderzoek van Matthew Braddock naar de dood van Stone en diens vermeende kind en dit alles in Londen. Deel twee speelt zich dan af in Parijs, 20 jaar eerder en is het relaas van Henry Cort, spion en in dienst van het vaderland. En deel drie situeert zich dan nog eens 20 jaar vroeger en ditmaal in Venetië en hier is Stone zelf aan het woord.
Een heel rare opzet dus in dit boek, maar achteraf gezien helemaal niet slecht gevonden. Je krijgt van bijna alle hoofdpersonages het hele levensverhaal voorgeschoteld maar wel in stukjes en brokjes en met terug werkende kracht. Op het einde wordt alles duidelijk en op slechts de allerlaatste bladzijden wordt de val van Stone verklaard. En wat er daarna gebeurt en hoe het leven van de weduwe verloopt, wordt aan het einde van het eerste deel beknopt uitgelegd. Bij mijn weten heeft Pears geen enkel los eindje gelaten.
Alleen al deze ingewikkelde constructie om het hele verhaal verteld te krijgen op een originele manier is een knap staaltje vakwerk en een reden om het boek te lezen. Maar het moet gezegd dat je als lezer wel doorzettingsvermogen moet hebben. Het is een historisch onderbouwd werk en dan nog voornamelijk over de financiële wereld. Er waren echt wel heel saaie stukken bij en meermaals heb ik mij afgevraagd waarom ik in hemelsnaam dat boek toch aan het lezen was. Langs de andere kant heb ik er dan toch ook weer wat van opgestoken en het boeide me soms ook wel. En dan waren er weer stukken bij die zeer gemakkelijk lazen als een roman.
Ik durf het boek dus niet aanraden, zeker niet voor een toevallige lezer of thriller liefhebber. Maar toch is het een goed boek ... voor wie saaie stukken tussendoor niet schuwt en tijd heeft, want het is geen dun boekje en je moet bij de les blijven.

Uitg. De Bezige Bij (2009) - 701 blz. | Oorspr. titel Stone's Fall - vertaling Hugo Kuipers

Geen opmerkingen: