zondag 7 november 2010

IJsprinses - Camilla Läckberg

Detective.

Op de achterflap: "Wanneer Alexandra met doorgesneden polsen in een badkuip wordt aangetroffen, lijkt het zelfmoord. Maar als er sporen van slaapmiddelen in haar bloed worden gevonden gaan Patrik Hedström en Erica Falck samen op onderzoek uit. Als later ook een vriend van Alexandra overlijdt, ontdekken zij dat beide sterfgevallen hun oorsprong in het verre verleden hebben."

IJsprins is Läckbergs eerste boek en ook mijn eerste van deze auteur. Ondertussen is reeds haar zevende boek verschenen en dat is dik in orde want ze schrijft goede en degelijke detectives.
Het is zo'n boek dat je in één ruk kunt uitlezen. Het verhaal is fantastisch goed uitgebouwd, stap voor stap en het leest heel gemakkelijk. Een andere reden hiervoor is dat Läckberg haar personages heel goed neerzet. Ze worden zeer menselijk beschreven, elk met hun eigen achtergrond en tijdens het verhaal evolueren ze ook nog. Enerzijds een paar dramatische personages en anderzijds is er romantiek in het spel. Dat maakt dat het boek zeer compleet overkomt en toch staat er niks teveel in.
Daarbij was ik ook nog eens verrast door de humor in het boek. Läckbergs beschrijvingen van de situaties zijn echt heel grappig, ook omdat ze zo menselijk zijn maar vooral omdat ze deze zo humoristisch weet te typeren en ze een groot relativerings vermogen heeft.
Soms merkte je wel dat het een debuut was. De verduidelijking was soms een beetje te ver doorgedreven, maar dit viel gelukkig maar een enkele keer voor en het beterde wel naarmate je verder in het boek kwam.
Dat de schrijfster nog jong is, 30 jaar toen ze dit boek schreef, merkte ik aan de beschrijving van Patrik, de politieagent. Als ze niet expliciet in het boek had gezet dat hij 35 jaar is, zou ik aan de beschrijving van hem gedacht hebben dat hij ofwel tegen de pensioenleeftijd zat ofwel totaal geen conditie had. Maar dit is een detail. Onze kinderen vinden ons ook stokoud! En wij maar denken dat we nog relatief jong zijn! ;o)
Ja, Camilla Läckberg gaat zeker nog op mijn leeslijst terecht komen. Ik was zéér onder de indruk van haar eerste boek.

Uitg. Ambo|Anthos (2006) - 358 blz. | Oorspr. titel Isprinsessan - vertaling Elina van der Heijden en Wiveca Jongeneel

Geen opmerkingen: