donderdag 6 mei 2010

Vanuit de verte - Donna Milner

Ontroerende streekroman.

Op de achterflap: "De vijftienjarige Natalie Ward groeit op aan de voet van de Rockies in het Canadese British Columbia, een paar kilometer van de grens met de VS. Het is eind jaren zestig en op de melkveehouderij van haar ouders lijkt de rest van de wereld onbereikbaar ver weg. Zij leidt een gelukkig leven met haar ouders en broers, en is ervan overtuigd dat iedereen haar wel moet benijden.
Wanneer de zachtaardige Amerikaan River Jordan de grens over komt wandelen om onder zijn dienstplicht uit te komen, krijgt hij werk als knecht op de boerderij en wordt meteen opgenomen in het gezin. Maar door zijn komst worden de gezinsrelaties al snel op de proef gesteld.
Nu is het vijfendertig jaar later en Natalie wordt gebeld door haar broer Boyer, hun moeder ligt op sterven."

Wat is dit een mooie en ontroerende roman gebleken. In het begin kwam er nochtans geen vaart in en leek het een saaie beschrijving van een doorsnee gezin te zijn. Maar naarmate de terugblikken van Natalie op haar jeugd vorderden, werd je langzaam maar zeker meegesleurd in het leven van dit gezin.
De schrijfster kan zich goed inleven in de gedachtenwereld van een opgroeiend tienermeisje, het kwam zeer realistisch over. Het verhaal zat echt goed in mekaar en je zou er zo ingekropen zijn om te helpen. En naar het einde toe werd het boek zelfs spannend.
Het was een zeer ontroerend en mooi boek dus, gevoelige zielen ... opgepast, leg de zakdoek al maar klaar.

Uitgeverij: De Kern (2008) - 332 blz.
Oorspronkelijke titel: After River
Vertaling: Jan Smit

1 opmerking:

° Huppelmuisje ° zei

Ben jaloers op je dat jij hem nu nog maar hebt gelezen en ik al zo'n tijdje geleden :)
Toch leuk eh' elkaar tips doorgeven. Hoe gaat het met je ?
We moeten dringend wat kletsen in een mailtje.

Xjes !