zondag 20 december 2009

Nachtstorm - Johan Theorin

Thriller.

Op de achterflap: "Joakim is in de dertig wanneer zijn vrouw dood wordt aangetroffen. Katrine is verdronken en de politie gaat ervan uit dat het een ongeluk was. Het jonge gezin was kortgeleden naar het eiland Öland in de Baltische Zee verhuisd om er een oud vuurtorenwachterskwartier in ere te herstellen.
Joakim blijft achter met zijn verdriet, zijn twee kleine kinderen en het te renoveren huis. Het wordt hem te veel, hij verliest zijn greep op de werkelijkheid en brengt steeds meer tijd door op de zolder van de stal, waar hij de rondwarende geest van zijn vrouw voelt."

Eén woord: Schitterend! Nog eentje: Prachtig!
Zijn debuut 'Schemeruur' was al een fantastisch goed boek maar dit was zo mogelijk nog beter. Het is het tweede boek in een reeks die 'de vier seizoenen van Öland' vormt. Dus we mogen nog wat verwachten, gelukkig.
Wat de boeken van Theorin zo goed maakt, is de juiste mix van alle goede ingrediënten: goed verhaal, afwisseling (o.a. van heden en verleden), geloofwaardige karakters met net voldoende karaktertekening, korte en goede beschrijvingen van plaats en weersomstandigheden en het belangrijkste van al een kei goede opbouw van de spanning. Van in het begin laat Theorin net voldoende los per keer zodat je écht wel verder wilt in het verhaal. De spanning is zeer subtiel maar naar het einde toe krijgen we een ware actiescène. En in de allerlaatste bladzijden krijgen de overgebleven losse eindjes hun plaats in het verhaal.
Ook het ghost-element kon ik zeer appreciëren.
Theorin heeft met recht al verschillende prijzen (zie crimezone.nl) ontvangen.

 

Uitgeverij: De Geus (2009) - 412 blz. | Oorspronkelijke titel: Nattfak

Geen opmerkingen: