dinsdag 20 oktober 2009

Gerechtigheid - Stieg Larsson

Thriller.

Op de achterflap: "Lisbeth Salander heeft een levensbedreigende aanslag overleefd en wordt in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, evenals de man die verantwoordelijk is voor haar duistere, pijnlijke verleden: Alexander Zalachenko. Salander wordt gezocht voor moord en door de media is ze neergezet als een psychopaat, moordenaar en satanist. Alleen Blomkvist is overtuigd van haar onschuld."

Dit is voor mij met vlag en wimpel het beste boek van de trilogie. De eerste twee boeken, 'Mannen die vrouwen haten' en 'De vrouw die met vuur speelde', waren al super goed maar dit derde en laatste deel breidt er een razend spannend slot aan. Je verveelt je geen minuut ook al zijn er vele leesuren nodig want het is niet echt een dun boekje. Gewoon zelfs spijtig dat hij uit is en nog spijtiger dat dit echt wel het laatste deel is aangezien de schrijver overleed zelfs voor de publicatie van het eerste boek.
De auteur schuwt het ook niet om maatschappij kritisch te zijn in zijn boeken en hij maakt dan ook dankbaar gebruik van vele actuele thema's en problemen. Vooral het stukje met Erica Bergers visie op de herstructurering van de uitgeverij SMP vond ik zeer intrigerend.
De financiële en economische crisis is nu dan ook wel héél actueel.
Larsson heeft het verhaal zeer minutieus uitgewerkt. Hij is werkelijk zeer volledig in al zijn verhaallijnen en onderwerpen. Eénmaal resulteerde dit in een saai stukje, maar gelukkig waren dit maar een paar bladzijden en te verwaarlozen dus.
Ook nog vermelden dat er zo nu en dan wat humor in het verhaal zat net zoals in zijn andere boeken. Niet echt vaak maar als het er in zat was het wel raak. :o)
Stieg Larsson staat al heel lang in de top van auteurs en dit is zeer terecht. 'k Zou er niet van verschieten als deze trilogie een klassieker wordt!

Uitgeverij: Signatuur (2008) - 651 blz. | Oorspronkelijke titel: Luftslottet som sprängdes (2006)

Geen opmerkingen: