woensdag 17 december 2008

Mannen die vrouwen haten - Stieg Larsson

Thriller/detective.

Op de achterflap: "Twee tegenpolen, Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is een charmante man en een kritische journalist. Zij is een jonge, gecompliceerde vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tatoeages. Samen vormen ze een ongewoon, maar sterk team.
Terwijl Mikael zijn werk tijdelijk heeft neergelegd vanwege een schandaal, wordt hij benaderd door oud-zakenman Henrik Vanger. Veertig jaar geleden is zijn nichtje Harriët Vanger op mysterieuze wijze verdwenen en vermoedelijk vermoord. De zaak is echter nooit opgelost. Aanvankelijk lijkt het onderzoek nergens op uit te lopen. Totdat Mikael met hulp van Lisbeth op een spoor stuit dat rechtstreeks voert naar een zeer duister en bloedig familiegeheim."

Een schitterende thriller deze eerste Stieg Larsson. Spijtig genoeg zijn er maar drie want de auteur is ondertussen overleden. Ik kan niet zeggen dat het constant spannend is, maar het verhaal of beter de verschillende verhaallijnen zijn zo knap en boeiend geschreven dat je in no time vele bladzijden verder bent. De 559 bladzijden zijn absoluut goed besteed. De personages zijn goed uitgediept. Tot halverwege het boek krijg je hun verhalen afzonderlijk tot ze dan uiteindelijk samenkomen en het ware thriller aspect naar boven komt. Een bijzonder ingenieus opgebouwd boek dat zijn vier sterren zeker verdiend heeft.

Geen opmerkingen: